Yhteystiedot

nolla-euro oy
AHDENKALLIONKATU 68
05820 HYVINKÄÄ

PUH.: +400-865 054

ALV rek.
Y-tunnus 2880858-9

Satunnainen kuva

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:310460 kpl

Tuotteet

112-54130-8 ***MYYTY***KÄVELYKEPPI DELUXE KOKOONTAITTUVA SUPER-SOFT ESCORT-ERGONOMIC PAISLEY-KUVIOINTI kokoontaittuvaLue lisää »

Kävelykepin historiaa

Kuvateksti

Kautta aikojen ja kaikissa kulttuureissa kävelykeppi on ollut oiva kapine ja apuväline. Se on palvellut tukena ja kolmantena jalkana niin vaeltajalle kuin kenelle tahansa tukea tarvitsevalle. Paimenille se on ollut tarpeellinen työkalu ja ovathan sielunpaimenetkin ottaneet sen käyttöönsä. Vaeltavat käsityöläiset ja kisällit käyttivät keppiä apuna ja aseena villieläinten hyökkäyksiä vastaan. Myös taistelu- ja itsepuolustusaseena kepit olivat käyttökelpoisia ja Japanilaiset kehittivät erilaisia mielenkiintoisia kamppailulajeja, kuten Kendon (varsinainen japanilainen miekkailu, jossa korostuu vastustajan voittamisen lisäksi henkisen ja sosiaalisen puolen kehittyminen), Iaido (jossa valmistaudutaan yllättäviin tilanteisiin sekä opetellaan ajoituksen ja liikkeen hallintaa), sekä Jodo (kehitetty sauvan käyttämisestä miekkaa vastaan). Vastaavanlaisia kamppailulajeja löytyy muuallakin, esim. Canne- nimellä.

Keskiajalta lähtien kävelykeppi keikarinkepin muodossa on toiminut myös statussymbolina. Vain upseereilla oli lupa käyttää miekkaa vapaa-ajallaan iltakävelyillä. Vastikkeena tähän porvariston miehet alkoivat käyttää yhä näyttävämpiä kävelykeppejä, naisten pukeutuminen taas oli epätäydellistä ilman mitä upeimmin koristeltua päivävarjoa. 1800-luvun loppupuolella ruvettiin keksimään kävelykeppeihin mitä erilaisimpia variantteja, lyhyen ajanjakson aikana haettiin yli 1500 patenttia "Monitoimikepille". Mm. keksittiin kiikari-, pistooli-, huulipuna/peili- ja miekka-keppi, joukossa jopa keppi, jonka voi käyttää jonkinlaisena apupyöränä. Erittäin suosittuja olivat keppeihin kahvan alle piilotetut lasisäiliöt, jotka ovat voineet sisältää snapsia tai hajusuolaa.

Erittäin hienosti ja arvokkaasti koristellut keikarikepit ja Monitoimikepit ovat nykyään etsittyjä keräilykappaleita, kallisarvoisimpiin kuuluvat esim. Fabergén valmistamat kepit kuninkaallisille.

Traditiona kävely- tai frakkikeppi välttämättömänä asusteena päähineineen ja hansikkaineen jatkui 1930-luvulle asti. Televisiosarjojen Hercule Poirot, Sherlock Holmes ja "Kyllä Jeeves hoitaa" sankareiden seikkailuja seuranneet ovat varmasti havainneet, kuinka tärkeä varuste kävelykepistä oli muodostunut. Herrasmies on "alaston" ilman kävelykeppiä.

Sotien jälkeen katukuvassa näkyi kävelykeppejä kaikkein eniten sodassa vammautuneiden apuvälineenä. Kepit olivat silloin tyyliltään ja ulkonäöltään hyvin pelkistettyjä.

Nykyään kävelykepin käyttö hyödyllisenä ja koristeellisena asusteen osana on monipuolistunut ja jälleen Euroopassa ja Amerikoissa trendikäs. Markkinoilla löytyy erittäin laaja valikoima kauniita ja tyylikkäitä keppimalleja erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

 

Kävelykeppien mallivalikoima  

Kävelykepeissä on muodoltaan erilaisia kahvamalleja, kuten perinteinen Pyörö-, englantilainen Derby-, saksalainen Fritz-, itävaltalainen Fischer-, Comfort- ja Relax-kahvaisia.

Muotoilu voi olla anatomisesti ja ergonomisesti toimivaksi ja suunniteltu niin hennommalle kuin myös isommallekin kädelle. Kahvojen pinta voi olla käsitelty luistamattomaksi (Soft-pintaiset). Nykyaikaisella muovitekniikalla saadaan aikaan aidon esim. meripihkan- ja norsunluun näköisiä jäljitelmiä. Materiaalina käytetään esim. asetaattia, joka on valmistettu maaöljyä sisältämättömistä kuiduista joka on luja, kolhiintumaton, naarmuuntumaton ja antiallergeettinen.

 Pyörökahvainen keppi on perinteisen paimen- ja vaelluskepin muoto ja usein kokonaisuutena yhdestä puusta taivuttamalla valmistettu. Näistä on design`attu ja valmistettu aina hienostuneempia ja sirompiakin malleja.

Derby-mallinen kahva on Englannista kotoisin ja siellä perinteisesti suosituin. Derbyn linja on tyylikkäästi kaareutuva ja selkeä. Erittäin elegantti Derby "Wienna" oli suosittu art deco-kaudella, Derby "Melbourne"-malli taas on enemmän arkikäyttöinen. Derby-muodosta on myös olemassa vankkoja ja jämeriä xxl-keppejä. Muotonsa ansiosta Derby pysyy tarpeen vaatiessa käsivarteen ripustettuna.

Fritz-mallinen kahva on nimetty Preussin kuninkaan (Friedrich der Grosse) mukaan ja kehitelty hänen sorminivelten sairaalle kädelleen sopivaksi. "Kuninkaallisena" keppinä siitä tuli nopeasti Saksassa suosituin "Vanhan Fritzin" kahvamalli. Keski-Euroopassa se kuuluu edelleen suosikkeihin.

Comfort-kahvainen on anatomisesti oikealle tai vasemmalle kädelle sopiva, jossa paino jakautuu miellyttävästi ja tasaisesti kämmeneen.

Erikoista Fischer-kahvaista kävelykeppiä käytettäessä korostuvat sen hyvät puolet. Siinä paino kohdistuu kämmeneen sen koko leveydeltä, kämmen lepää syvennyksessä, joten paine ranteeseen ja sormien tyviniveliin vähenee. Se on oikealle tai vasemmalle kädelle erikseen anatomisesti ja ergonomisesti toimivaksi suunniteltu. Fischer-kahvan on kehittänyt itävaltalainen lääkäri Dr. Fischer.

Uutena kehityksenä on tullut Relax-kahvainen kävelykeppi. Sen hyvät ominaisuudet ovat siinä, että kämmenen levätessä kahvalla sekä käsi- että kyynärvarsi pysyvät rentoina, keppi aivan "kulkee mukana" eikä luiskahda kädestä. Relax-kahvainen on ihanteellinen sauvojen sijaan vaara- tunturi- ja vuoristovaelluksilla.

Frakki- ja keikarikepeissä löytyy mitä erikoisimman muotoisia ja koristellumpia arvokkaitakin kahvoja. Ne voivat olla koiran- tai kotkanpään tai jonkin muun eläinhahmon muotoisia pienoisveistoksia, materiaaliltaan kromattua, hopeoitua metallia, tai jopa Sterling-hopeaa. Ornamentein siseloidut ovat joskus varsinaisia käsityön taidonnäytteitä. Frakkikeppien ja kävelykeppien aatelia ovat jalokivin koristellut nupit ja kahvat.

     

Kävelykeppien materiaalit

Kävelykeppien materiaaleina löytyy kokopuuta, metallia tai hiilikuitua (carbon). Molemmat viimeksi mainitut ovat yleensä korkeussäädettäviä sekä usein myös kokoontaitettavia, ns. matkakeppejä.

Puuvartisissa keppiosa voi olla aitoa jalopuuta, mutta yleensä käytetään pyökkiä, joka on petsaamalla käsitelty halutun puulajin kaltaiseksi. Pinta voi olla koristeltu erilaisilla kuvioilla kuten ornamenteilla ja kukilla. Laatukepeissä varren ja kepin liitoskohta on usein koristeltu intarsialla tai metalli-renkaalla.

Metallivartiset ovat yleensä erivärisiksi galvanoitua alumiinia. Perinteisemmät värit ovat musta, ruskea tai pronssi. Nykyään kahvat ja varret voivat olla mitä mielikuvituksellisimmin koristeltuja. Markkinoilta löytyy reippaita, nuorekkaampia väriyhdistelmiä sekä myös harmonisempia, rauhallisin kuvioin ja värein koristeltuja keppejä.

Hiilikuitukepit tehdään usein kokonaisuutena yhdenväriseksi tai kuvioiseksi. Carbon- keppien ominaisuus on niiden erinomainen kestävyys yhdistettynä keveyteen.

 

Kävelykeppi terveyttä edistävänä välineenä

"Kävelykeppi kunniaan", otsikoi Ylen Uutiset 19.01.12: "Polvikivuista kärsivien ei kannata jättää kävelykeppiä nurkkaan! Brasilialaistutkimuksen mukaan etenkin polven nivelrikkoa potevat saavat hyödyn kävelykepistä kipujen vähenemisen muodossa." Uutinen on tullut Annals of the Rheumatic Deseases 2012:n kautta ja välittynyt Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Uutispalvelun kautta Terveyskirjastoon. Myös Tohtori.fi  "Kipuklinikka" kommentoi samaa tutkimusta: "Kävelykeppi vähentää kipuja. Suurin vaikutus oli kipuihin jotka lievittyivät merkittävästi. Myös kävelykyky ja päivittäisten askareiden toimittaminen helpottuivat." 

61-vuotias, 7 vuotta kävelykeppiä tukenaan käyttänyt ja siitä huomattavan avun kipujen vähenemiseen saanut nainen kirjoittaa:  "Kävelykepin avulla pääsen enemmän liikkeelle, jaksan liikkua pitempiä matkoja, olen virkeämpi, vastaavasti yöt nukun huomattavasti paremmin. Kepin avulla vältän suurinta kuormitusta, mutta paljon liikkumalla pystyn vahvistamaan pohje- ja etenkin reisilihaksia polvinivelen toimintakyvyn turvaamiseksi sekä saan itseni ja selkäni suoristettua kunnolla. Ensimmäisten vuosien aikana mietin kävelykeppiä käyttäessäni; mitä muut ajattelevatkaan…, tunsin myös itseni araksi ja raihnaiseksi, kunnes sisäistin trendikkään ja tarpeeseeni sopivan kävelykepin kautta saamani avun ja nykyään minulla on terve ja ylpeä kävelykeppi-identiteetti."

Kävelykepin käyttöön liittynyt häpeän tunne näyttää hälvenneen etenkin sauvakävelyn leviämisen ansiosta. Missään päin maailmaa ei enää kukaan ihmettele, kun vastaan tulee "hiihtäjä" ilman suksia. Suomalainen keksintö "Nordic Walking" on elvyttänyt myös perinteisen vaellus- ja kävelykepin käyttöä.

 Marja & Ulrich Hoefs

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti